Творческа работилница по декупаж с великденски мотиви

“Декупажът е една от най-популярните и лесни техники за декорация, макар че звучи слоно, защото думата идва от френски и означава “изрязвам”, обяснява десетокласничката Елена Ковачева от ЧСБУ “Талантите”. Днес тя влезе в ролята на творчески ръководител на работилницата по декупаж, на която бяха изработени сувенири с великденски мотиви за предстоящите празници. Нейни помощници в изработката на украшенията бяха ученици от 8 и 9 клас, които прецизно изпълняваха напътствията за изрязване на елементи от двупластови салфетки, покриване на буркани и чаши с разноцветна боя и нанасяне на дакупажното лепило.

“Техниката дава свобода и едновременно с това възможност да развихрите фантазията си. Всичко може да бъде декорирано – чиния, ваза, кутия, даже гардероб или прозорец”, обясни Ели и предупреди съучениците си да нанасят внимателно лепилото върху салфетката, като движат четката от средата към краищата. Залепването на орнамента трябва да става внимателно, за да не се разкъса или нагърчи салфетката.

Противно на схващането, че декупажът не е работа за мъже, осмокласниците Йордан и Асен се справиха отлично с поставените от младата майсторка задачи.

Видео версия на работилницата можете да видите тук: