Бизнесът в клас

„Бъдете амбициозни, никога не се отказвайте от набелязаните цели, каквито и препятствия да срещате по пътя си, вярвайте в себе си!“ Така предприемачът от Велико Търново Петър Чукански насърчи учениците от ЧСБ „Талантите“ реализират себе си на организираната днес среща по програма „Бизнесът влиза в клас“. Той е управител на козметична компания „Парадайс Лавендър“, която произвежда продукти от роза, лавандула, лайка, мента, бял равнец и смрадлика. Учениците имаха възможност да усетят уханието на етеричните масла и да научат повече за приложението им.

Петър Чукански се върна в годините назад, за да разкаже за началото на своя бизнес – от националната сигурност, до идеята изцяло да смени попрището и в момента да налага вече успешно артикулите си на пазара. Първите си сделки прави преди пет години, впоследствие започва да продава лавандулово масло, участва на международни козметични изложения, откъдето му идва идеята да предлага етеричните масла в малки разфасовки. Идва обаче ковид пандемията, а с нея настъпва и застой в бизнес начинанията.

„Тогава обаче реших, че етеричните масла могат да се използват и за дезинфектантни, тъй като са антибактериални и антисептични“, разказва предприемачът, който се свързал със съответните фирми, за да реализира идеите си.

Той се грижи и за 60 декара лавандулови насаждения във Велико Търново. Завършва и курс за биопроизводител във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. И тъй като получил критики от приятелите си, че предлага само един вид продукти, решил да произвежда и натурални флорални води.

„Ако има второ направление в бизнеса, то ще гарантира баланс на приходи и разходи и компанията няма да фалира“, поясни предприемачът, който в момента умува върху маркетингова стратегия на своята компания, за да наложи бранда си.

На финала на срещата учениците споделиха идеи за собствен бизнес и поискаха съвети от госта.